Kjenner du deg igjen når jeg sier at du sannsynlig er et JA menneske? Du vil ikke såre andre mennesker. Du ønsker å bli likt av alle. Du synes det er vanskelig å si NEI. Det er mange grunner til at man sier JA hele tiden.

Mange, spesielt kvinner er lite flink til å si NEI når de mener NEI. De sier stort sett JA helt til de merker at nok er nok. Mange angrer med en gang de har sagt JA. Det mange tror er at de blir godt likt om de sier JA. Mange er redd for ikke å bli likt. Få tenker på at de faktisk blir mer respektert om de sier NEI når de mener NEI.

Jeg hadde Solveig på et kurs, hun slet veldig med å si NEI. Solveig sa JA til alt, dugnad, bake kaker til venner og bekjente, være med i komiteer osv. Solveig skulle øve seg til neste kurskveld med å bruke en enkel teknikk for å si NEI. Teknikken var å være forståelsesfull og samtidig si NEI på en så positiv måte som mulig. Solveig skulle kjenne etter om hun virkelig hadde lyst og tid til å gjøre det hun ble spurt om. For Solveig hadde det blitt for mye JA og hun hadde begynt å slite med helsen sin. Hun følte også at det gikk ut over mann og barn. Solveig fikk prøve å si NEI, ganske fort. Hun fikk en telefon fra sin bror som spurte om hun kunne hjelpe ham. Hun brukte teknikken og svarte NEI: Broren slengte på røret, men ringte snart tilbake. Han ringte tilbake for å sjekke om hun virkelig mente det. Han var sjokkert av at Solveig svarte Nei, for hun sa jo alltid JA. Broren sa at han ble imponert over at hun sa NEI. Broren fikk respekt for Solveig fordi hun turte å si NEI.
For Solveig ble det en utrolig positiv opplevelse og hun var glad hun turte å si NEI. Hun lærte masse av det. Ikke minst å kunne ta vare på seg selv og sin lille familie. Hun hadde savnet å være litt aktiv for seg selv med sine egne hobbyer og nå var neste mål; å kunne fokusere på litt alene tid for seg selv og sin hobby.

Det er kun første gang det er vanskelig å si NEI og ikke JA som man alltid gjør. Du må øve på det, like mye som du øver på andre ting som f.eks å lære å spille piano, å gå fortere, løpe raskere, strikke osv.
Ofte sier man JA fordi man tror at andre forventer et JA. Men hvem tar man hensyn til da?

Har du vanskelig for å si NEI? Prøver du å løpe rundt for å gjøre alle til lags? Det kan gå ut over forholdet, familien, jobben osv.

Hvis du kunne få noen enkle metoder? Mer tro på deg selv? Bli bedre på å ta hensyn til deg selv? Vil du være mottakelig for det.

Del gjerne!
Facebook
Facebook
Google+
http://vendepunktetveiledning.no/hvordan-klare-a-si-nei-nar-man-virkelig-mener-nei-og-ikke-ja/
Twitter
Pinterest
INSTAGRAM

Få 10 råd om bedre selvtillit gratis!

Legg inn navn og e-post.

Tusen takk, sjekk innboksen din for å bekrefte!